wat zijn gebouwbeheersystemen?

Een gebouwbeheersysteem (GBS) is een computersysteem dat in een gebouw is geïnstalleerd, dat communiceert met de apparatuur van het gebouw. Het staat de eigenaar toe om het
apparatuur te controleren en installaties, zoals airconditioning, verwarming, ventilatie, verlichting of energievoorzieningssystemen te monitoren! Dit kan ook met elektriciteit, gas, zonnepanelen
etc.

De term gebouwautomatisering wordt soms gebruikt, de term verwijst naar huisautomatisering toegepast op flatgebouwen, tertiaire gebouwen en openbare gebouwen.

Wat is het verschil met een GTB? (gecentraliseerd technisch beheer)?

Gecentraliseerd technisch beheer (GTB) is een systeem dat vergelijkbaar is met het GBS, waarmee ook de apparatuur van een gebouw wordt bestuurt. Het beheert slechts één partij tegelijk, d.w.z, slechts één type technische installatie (verlichting, airconditioning, verwarming, enz.).

Wat is haar rol?

Samengevat, GBS stellen exploitanten in staat het gebruik van hun apparatuur te optimaliseren en een globaal zicht te verkrijgen op de prestaties van hun gebouwen.

Wat is haar rol?

Dagelijks maakt een gebouwbeheersysteem (GBS) het mogelijk om :

De verschillende systemen van het gebouw te controleren (via de meting van de HVAC, de luchtkwaliteit, de vochtigheidsgraad, de geluidsoverlast, enz.)

Beheer het energiegebruik van een gebouw

Monitor in real-time en plan werkzaamheden

Beheer storingen en stel alarmen in

Stel gegevensrapporten op

Waarom er een installeren of renoveren?

40%

Gebouwen verbruiken 40% van de energie in de wereld, en een Gebouwbeheersysteem in een gebouw zorgt ervoor dat dit energieverbruik minimaal is zodat jij kosten kunt besparen.

10-30%

Een slecht geconfigureerd GBS, of helemaal geen GBS, leidt typisch tot 10-30% meer energieverbruik in een gebouw.

Daarom worden gebouwbeheersystemen wereldwijd de norm.

De uitdaging voor de bouwsector, van vastgoedeigenaren tot facility managers, is om zich uit te rusten met controlesystemen die snel kunnen worden geïnstalleerd en geconfigureerd om aan deze voorschriften te voldoen in de kortste tijd.

Hoe installeer of renoveer je er snel en goedkoop een?

De toonaangevende gebouwbeheersysteemen op de markt zijn soms verouderd en ontworpen om aan de behoeften van grote gebouwen te voldoen. Ze zijn dus erg duur, en vaak ongeschikt voor de meeste gebouwen en zo complex dat ze dure dienstverleners nodig hebben om ze in te stellen en te onderhouden.

Gelukkig zijn er nu alternatieven. Het Internet der Dinge en nieuwe technologieën openen een nieuw veld van mogelijkheden voor het technisch beheer van kleine en middelgrote gebouwen. Ze vereenvoudigen de koppeling van de verschillende technische systemen van een gebouw en bieden zo een modern en betaalbaar alternatief voor het gebouwbeheersyteem.

Bij Wattsense hebben we een kosteneffectieve en eenvoudig te implementeren oplossing ontwikkeld die communiceert met vele protocollen (LoRaWAN, BAC net IP, Modbus IP, Modbus RTU, M-bus, LON, KNX, LPB en Diematic). Onze oplossing maakt een snelle verbinding en communicatie mogelijk met alle apparatuur in een gebouw, zelfs met oude apparatuur die voorheen niet met beheersystemen kon worden verbonden.

Onze oplossing voorziet de lokale conversie van hun gegevens, zodat ze kunnen worden gelezen via de interface van ons beheersysteem, een bestaand GBS, of andere toepassingen van derden.

Wij hebben deze oplossing ontworpen om het gebouwbeheer te vereenvoudigen, zodat jij jouw gebouw op afstand kunt monitoren en besturen via één enkele interface.

De voordelen van een modern GBS

Energie besparen

Onze next generation gebouwbeheersysteem-oplossing helpt het milieu-impact van jouw gebouwen te verbeteren. Implementeer snel Smart Building-toepassingen en software om de prestaties van jouw apparatuur te verbeteren, bedrijfskosten te optimaliseren en jouw energierekening te verlagen.

Toepassingen en software voor energiebeheer kunnen het energieverbruik van gebouwen aanzienlijk verminderen. Het integreren van deze toepassingen en software met het BMS van het gebouw is een echte belemmering voor de implementatie van dergelijke oplossingen. Onze oplossing werkt als tussenliggende software (een abstractie laag) bovenop de bestaande infrastructuur van het gebouwbeheersysteem van het gebouw, zodat het gebouw de beste software voor energiebeheer kan gebruiken.

Zie meer

Houd de bewoners van het gebouw comfortabel

Regel eenvoudig de thermostaten van airconditioning en verwarming en corrigeer de temperatuurregelingstoringen in een gebouwbeheersysteem die ongemak en frustratie veroorzaken voor bewoners.

Veel gebouwen, zelfs die van recente bouw, worden geplaagd door problemen met de temperatuurregeling die absurd kunnen zijn.

Nieuwe, flexibele en betaalbare softwareoplossingen zoals de onze veranderen het leven van miljoenen mensen en verbeteren de tevredenheid van bewoners en bezoekers.

Zie meer

Optimaliseer het beheer van het gebouw

Verlaag de onderhouds- en reparatiekosten voor facilitaire bedrijven of technici door de apparatuur van jouw gebouw op afstand te monitoren en te bedienen.

Verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) stellen hoge eisen aan de kwaliteit van het onderhoud.

Meerdere keren per jaar hebben ze preventief of correctief onderhoud nodig, en onze oplossing stelt technici in staat om elk probleem snel en op afstand te beoordelen en op te lossen.

Zie meer

Neem deel aan het beheren van de energievraag

Door jouw verwarmings- en koelingsbehoeften te optimaliseren, heb je een zeer positieve invloed op het elektriciteitsnet en de wereldwijde vraag naar energie, zonder de werking van jouw gebouwen te verstoren.

Elektriciteitsnetbeheerders moeten vraag en aanbod van elektriciteit in evenwicht houden. De overgang naar hernieuwbare energiebronnen is een historische wereldwijde uitdaging voor hen. Terwijl traditionele energiebronnen (gas, steenkool, kernenergie, enz.) relatief stabiel worden geleverd, zijn de volumes in verband met hernieuwbare energiebronnen zeer variabel, wat leidt tot veel grotere schommelingen in het aanbod.

Het beheer van de vraag naar energie is een beproefde oplossing om de behoefte aan energieverbruik te verminderen wanneer het aanbod het niet kan bijbenen. Het verkleint de grootte van het elektriciteitsnet terwijl de continuïteit van de dienstverlening behouden blijft tijdens piekvraag.

Zie meer

Laten we je project samen ontwikkelen?